Je onderneming moet omzet maken. Je moet scoren. Maar om omzet te maken moet je wel klanten hebben. Klanten zijn de mensen die jouw producten en diensten kopen. Die klanten moeten dan wel weten dat jouw onderneming bestaat. Hoe kun je nu die klanten laten weten dat je bestaat? Reclame maken!

Je bedrijf is net gestart en je hebt nog niet zo’n groot budget. Je hebt flyers laten drukken en visitekaartjes en die doe je bij elke bestelling in de envelop. Het voordeel van flyers is dat ze goedkoop zijn en dat ze lang bewaard blijven. Meestal, als ze worden aangepakt, worden ze op de keukentafel gelegd waar de hele familie er een keertje op kan kijken.

Overal

Je kunt die flyers en visitekaartjes op allerlei plekken neerleggen. Bij de buurtsuper, de kapper, op de balie van de drogist en bij de apotheek. Als je ze op zo veel mogelijk plaatsen neerlegt, heb je in ieder geval al steeds het voordeel dat je naam gezien en gelezen wordt. Ook worden de flyers toch regelmatig meegenomen, is mijn ervaring. Misschien heb je al een Facebook of YouTube account, dan kun je daarop filmpjes over je producten of diensten plaatsen. Gebruik ook LinkedIn en Twitter!

Bloggen

Het gaat om herhaling en herkenning. Regelmatig op je eigen website, waar je een speciale categorie blog hebt aangemaakt, bloggen. Dat trekt mensen toch naar je toe. Dat zorgt ervoor dat je toch steeds weer een beetje hoger in de zoekresultaten van Google komt. Je kunt je blogs ook op diverse andere sites zetten. Er zijn leuke en interessante nieuwssites waar je jouw verhalen kwijt kunt, al of niet tegen een kleine vergoeding. Je kunt over een groep producten een blog schrijven, over een speciale dienst van je bedrijf of over een actueel onderwerp waarbij jouw producten of diensten heel goed bruikbaar zijn. Als je bijvoorbeeld een houthandel hebt kun je een blog schrijven over de duurzaamheid van een bepaalde houtsoort. Of als je producten verkoopt die met valbeveiliging te maken hebben kun je een blog schrijven over het werken en leven op een booreiland. Ga lekker bloggen en ga lekker schrijven! Of laat het Ron Ontwerp doen.