Wat is er nu leuker dan met je oldtimer ook nog eens met een oldtimer vouwwagen achter de auto op vakantie te gaan? De Vagé Combi uit 1955 is hoogstwaarschijnlijk de oudste vouwwagen van Nederland. En die dan achter jouw Citroën Traction Avant. Op een gemoedelijke camping. In dit blog kun je een beschrijving lezen van een paar van de oudste vouwwagens, hoe het rijden en het verblijven ermee was en op wat voor zaken je eventueel zou kunnen letten. Het zijn namelijk oldtimers en daar gelden weer andere richtlijnen voor dan voor moderne kampeerwagens.

Een aantal voorbeelden


Ten eerste de oudste van Nederland: De Vagé Combi van de firma van Geest uit Utrecht is absoluut een plaatje. De mahoniehouten vouwwagen met een rood interieur is beslist niet spartaans te noemen. De banken zien er uitnodigend uit en het is echt genieten in deze bijzondere klapcaravan. Dat is ook zo in een Combi-Camp uit begin zestiger jaren, maar wat een geheel ander model heeft. Het unieke systeem van Combi-Camp is al in de vijftiger jaren ontworpen. De Deen Ove Buttenschoen was de bedenker. Nota bene veearts van beroep. Een keer met de caravan naar Italië was voor hem de oorzaak om een vouwwagen te ontwerpen. Deze Combi-Camp kon je probleemloos achter je auto meenemen en op de plaats van bestemming de luxe ervaren van een lekker bed. Dan zij er nog de ‘eenvoudige’ Faltmeister en de Parel van Van Weeghel met daarvoor als trekauto een VW T2. Hoe heerlijk kan het leven zijn?

Rijgedrag en leefcomfort


In de Kampioen van maart 1967 wordt melding gemaakt van de door RAI-TNO eerste groep gekeurde auto-bagagewagentjes, waaronder de Parel van Van Weeghel N.V. uit Zwolle. Keuringsnummer A-1-002, jawel! Prijzen varieerden van 635 tot 695 gulden. De keuring spitste zich met name toe op de veiligheid van het bagagewagentje op de weg. Het rijgedrag van de oldtimers is natuurlijk niet te vergelijken met de huidige vouwwagens. Maar het nostalgische onderkomen en de sfeer van vroeger maken het een bijzondere ervaring en zetten je terug in de tijd. Terug in de tijd van vroeger toen alles beter en in ieder geval rustiger was.

Een verzekering voor de oudste vouwwagens


De wagens zijn vroeger allemaal gekeurd en meestal zitten die keuringsplaatjes van RAI-TNO er nog wel op. Maar de eisen zijn veranderd. De tijden zijn veranderd. En de verzekeringen ook! Indien de caravan achter je auto is gekoppeld, is hij door middel van je autoverzekering WA verzekerd. De volledige casco verzekering is wel verstandig voor je oldtimer, ben je namelijk in alle gevallen verzekerd, ook als er sprake is van eigen schuld.